dinsdag 1 juli 2014

Waar Dutch design begon: DEEL II: de slaapbank van Martin Visser

Slaapbank - Martin Visser voor 't Spectrum

In de reeks over Dutch design klassiekers mag de Slaapbank van Martin Visser natuurlijk niet ontbreken! De bank behoord tot een van de succesvolste ontwerpen van het design uit de jaren '60 en wordt nog steeds geproduceerd en verkocht. Ik kocht de bank voor in de Dependance. Ik heb eerder een model van de bank gehad met armleuningen aan weerszijden, maar heb dit keer voor de klassiekere en strakkere variant gekozen.
 
De bank is in 1958 door Martin Visser ontworpen voor 't Spectum (Bergeijk). 't Spectum werd in 1941 opgericht als dochteronderneming van weverij de Ploeg, zodat er zo veel mogelijk mensen aan het werk gehouden konden worden gedurende de WOII waardoor zij niet naar de Duitse werkkampen uitgezet konden worden. Na de oorlog ontwikkelde hebt bedrijf zich echter verder tot een zelfstandige onderneming. Omdat er aan een gedege collectie gedacht werd, moest hiervoor ook een waardige ontwerper aan getrokken worden. Martin Visser werd uiteindelijk in 1954 voor deze taak gevraagd. Martin Visser was eigenlijk opgeleid tot waterbouwkundige, maar ontwierp daarnaast meubelen voor die tijd voor de Bijenkorf, waar hij ook etaleur en chef-inkoop was.
 
De ontwerpen van Martin Visser voor het spectrum waren direct een groot succes. Hij ontwierp ze in de geest van 't spectrum en het na-oorlogse Nederland. De meubels moest ambachtelijk vervaardigd zijn, maar bovendien functioneel minimalistisch waarbij zo weinig mogelijk materiaal gebreukt hoefde te worden. Al deze facetten zie je terug in de bank. Ooit als slaapbank ontworpen; waar de afkorting BR: bank/rusten nog naar verwijst; maar die vrijwel door niemand als zodanig gebruikt wordt.
 
Van de bank zijn meerdere varianten bekend. Uit de vroege jaren stampt de bank met een hoekig zwart of grijs gespoten profiel die tot 1974 in productie was. De bank is bekend onder het nummer BR 53. Daarnaast werd de BR 02.7 uitgegeven met een verchroomd buizenvreem. Hoewel de variant met het hoekige onderstel beter verkocht werd, is de BR 02.7 nooit uit productie genomen. Er bestaan modelen met arm leuningen, maar de klassiekers hebben dit niet. Mocht je toch ergens je arm op willen leggen dan kan je er een kubusvormig armkussen bij kopen welke gemakkelijk tussen de leuning en het zitvlak te klemmen is. De banken werd bekleed met stoffen van weverij de Ploeg waar het 't spectrum uiteraard nog wel nauwe banden mee onderhield. De bank wordt nog altijd veel verkocht, zowel nieuw bij de betere interieurzaken als in vintage design winkels. Ik kocht de oude vintage variant met het hoekige frame. Wel is er nieuwe stof op gegaan. Uiteraard van de Ploeg, want ook de weverij heeft alle crisisperiodes doorstaan en is nog altijd vol in bedrijf.
 
Martin Visser is helaas in 2009 overleden, maar zijn ervenis is groot. Niet alleen liet hij een serie Dutch design klassiekers achter. Ook liet hij een enorme kunstcollectie na waarvan 400 werken in het Kröller-Müller onder gebracht zijn. Zijn huis, ontworpen door Gerrit Rietveld, is omgedoopt tot rijksmonument en bevat ook de nodige kunstschatten (waaronder de tuintrap door Sol LeWitt). Ook was Martin Visser korte periode hoofdconservator van de afdeling Moderne kunst in het Boijmans te Rotterdam waar hij vele aankopen en tentoonstellingen realiseerde.
 
Tip van de dag: eens een nachtje op de BR slapen. Ligt best lekker voor een bank ;)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten