maandag 16 juni 2014

CARton voor Gijs!

CARton - Floris Hovers
Gisteren is Gijs 2 jaar geworden! En dus tijd voor een feestje! Traditie getrouw krijgen de kinderen in de familie Veltman twee soorten cadeautjes; een cadeautje om mee te spelen en een herinnering (iets moois voor op zijn kamer). Al bij zijn geboorte heb ik besloten om een auto verzameling voor hem aan te leggen met Dutch Design Autootjes. Bij zijn geboorte kreeg hij een Ado vrachtwagen en de Crash car van Ineke Hans. Ook de Yellow Cab uit de Archetoys serie van Floris Hovers maakt al onderdeel uit van de verzameling. Maar voor zijn tweede verjaardag moest er een unieker model aan de collectie toegevoegd worden. En dat is gelukt! Dank hiervoor aan Floris Hovers.

In het voorjaar kwam ik hem tegen en enkele weken geleden opnieuw; Floris Hovers. De eerste keer op de RAW artfair in de Rotterdam (Rem Koolhaas) en de tweede keer in het Design Kwartier in Den Haag. Op beide events stonden zijn CARtons. De CARtons stammen uit 2012. Ze zijn gemaakt van industrieel vervaardigde kartonnen onderdelen. Heel eenvoudig maar typisch Hovers. Geraffineerd in eenvoud. Daarnaast hebben ze een ambachtelijk karakter wat ook de andere ontwerpen van Hovers kenmerkt. Als je het werk van Hovers ziet lijkt het wel alsof Rietveld nooit overleden is en zijn geest doorleeft op de werkplaats van Floris. Niet dat het werk van Hovers op dat van Rietveld lijkt, maar het heeft hetzelfde eerlijke karakter en straalt de zelfde maakbaarheid uit. 
De CARtons zijn er in twee kleuren (wit gelamineerd en blank karton) en gemaakt met het idee dat ze door kinderen zelf te bewerken en te versieren zijn. Om dit te illustreren en om te inspireren heeft Floris zelf ook wat auto's onder handen genomen. Deze waren te zien op de beurzen. Ik was direct verkocht! Zo'n auto moet er komen voor Gijs! Dus mailde ik Floris. Binnen een dag krijg ik een mail terug en zo komt het dat er weer een pracht exemplaar aan Gijs zijn verzameling toegevoegd kon worden. Van Floris voor Gijs; met zijn naam en verjaardagsdatum op de onderkant.


Dit keer geen tip van de dag: maar bedankt voor een leuke verjaardag, uiteraard in het bijzonder dank aan Floris!

vrijdag 13 juni 2014

Rotterdamse stoeltjes: DEEL II: De Zuiderzee stoel door Richard Hutten

Zuiderzee stoel - Richard Hutten 2011
 
De tweede blog in de serie Rotterdamse stoeltjes gaat uiteraard over een van Nederlands bekenste designers: Richard Hutten. We vinden het atelier van Richard Hutten aan de Rotterdamse fruithavens. Hier vestigde hij zich in 1991 na zijn opleiding aan de Design academie in Eindhoven. Wanneer je over Marconieplein langs het water naar Schiedam fiets herken je zijn werkplaats direct aan het Witte Olifantje wat aan de gevel genageld staat (low res elephant welke hij ontwierp als lamp/krukje voor de kinderkamer van zijn zoontje). De plek is afgelegen, maar met een schitterend uitzicht over de bedrijvige haven van Rotterdam met de skyline van Schiedam op de achtergrond. Richard Hutten verkeerd hier in goed gezelschap met Atelier van Lieshout om de hoek en enkele meters verder op het atelier van Wieki Somers.
 
Richard Hutten nauw betrokken bij het Dutch Design label Droog sinds de oprichting hiervan in 1993 door Gijs Bakker en Renny Ramakers. Daarnaast werkte Richard aan een eigenproductie in de werk plaats en in opdracht voor andere grote labels. Zijn samenwerking met Gispen resulteerde in 2008 tot de aanstelling als creative director van Gispen en ontwierp hij een geheel nieuwe "Home collection" voor Ngispen. De serie richt zich met name op productie die, in tegenstelling tot de andere gispen artikelen, voor thuis bedoeld zijn. In deze serie zijn meerdere stoelen opgenomen, maar een van de leukste daarvan is de Zuiderzee Chair.
 
De Zuiderzee chair stampt uit 2011 en werd ontworpen in opdracht van het Zuiderzee museum in Enkhuizen. Het Zuiderzee museum is al enkele jaren bezig met een ambiteuze verjongings/vernieuwingsslag waarbij vele bekende Dutch Designers producten hebben ontwikkeld voor het museum geinspireerd op items uit hun vaste collectie. Ook Scholten & Baijings en Christien Meindertsma ontwierpen voor het museum, maar in 2011 was het dus de beurt aan Richard Hutten. De stoel is geinspireerd op oude kerkstoelen. In 1967 kochten "de vrienden van het Zuiderzee museum" veertig knopstoelen op een kerkveiling voor de Wieringer kapel welke zich op het terrein van het museum bevindt. Richard Hutten versimplificeerde de stoel tot een uitermate functioneel, maar mooi in beukenhout uitgevoerde stoel.
 
Dit kenmerkt dan ook meteen het werk van Richard Hutten. Zoals hij zelf aangeeft moeten zijn ontwerpen wel vernieuwd zijn en iets toevoegen aan wat er al is, maar bovenal moeten de ontwerpen functioneel zijn. "Daarom ben ik Designer. Anders was is wel beeldhouwer of kunstenaar geworden" aldus Hutten. Toch wordt het design van Hutten ook door velen als Kunst herkend en erkend. Zo is zijn werk opgenomen in de vaste collectie van meerdere notionale en internationale musea van het Stedelijk en het Boijmans tot het MoMA in New York.
 
Tip van de dag: het boek "Hands on Dutch design" kopen. Hierin staan naast het werk van vele andere ook veel ontwerpen van Richard Hutten met eveneens een uitgebreid interview met de ontwerper, foto's van zijn atelier en een uitgebreid verhaal over de innovaties van het Zuiderzee museum. Zeer de moeite waard!