dinsdag 26 april 2011

Memorie in het groot

Opnieuw een nieuwe aanwinst, maar wederom van Lanooy! En daar heb ik al veel over geschreven, omdat ik binnen de verzameling onbedoeld een Lanooy collectie aangelegd heb. De teller staat nu op acht stuks. Eigenlijk had ik me zelf voor genomen om alleen nog voor een Haga vaas van Lanooy te gaan, of een van zijn paddenstoelen-borden (en een leerdam unica moet er ook nog bij natuurlijk, maar die zijn niet te vinden), maar buitenkansjes kan je soms toch niet weerstaan. We waren op een rommelmarkt in Gorinchem, want daar stond Karin met een kraam. Er was niet veel, maar toen toch op eens een Lanooy vaas. Ad de Kool had dezelfde ook staan, maar die staat nu voor 450,- euro in zijn etalage. De man die hem verkocht op de markt hoefde er beduidend minder voor te hebben. Dus toch weer een Lanooy. Waarom is deze vaas dan toch belangrijk voor de collectie, vraagt de kritische lezer zich wellicht af. Nou daar zijn twee redenen voor; ten eerste, omdat het een hele vroege vaas is, uit 1919 welke altijd als voorbeeld getoond wordt, omdat er zo'n typische pottenbakkersvorm in zit. En dat is dan meteen de tweede rede; hij staat in alle boeken en is daarmee een van zijn bekendste ontwerpen! 

En daarom maar eens een ander onderwerp dan over de ontwerper; dit keer maar eens over verzamelen in het algemeen. Want voor de gene die denkt; "laat ik ook eens naar een markt gaan", een belangrijke tip. Verzamelen gaat niet zonder kennis. Je moet verzamelen zien als memorie in het groot. Abonneer je gratis op Sotheby's en Christies en hou de veilingen in de gaten (ook de gratis Apps van de veilinghuizen zijn erg leuk!). Daar wordt de waarde en de kennis verspreid. Zij zijn ook de gene die achter de uitgaven van boeken enz. zitten. Als je dan alle plaatjes in je opgenomen hebt ga je naar de markt en dan maar potjes omdraaien tot je de plaatjes in je hoofd kunt matchen met de vaasjes in je hand. Zo makkelijk is het.

Het Juliaan vaasje en de nieuwe aanwinst op de kast 
en in het boek "Modern glas in Nederland"

Voor hen die het even vergeten waren; het Juliaan-vaasje werd in 1927 door Lanooy ontworpen voor de 18de verjaardag van Prinses Juliaan. De linker vaas is de nieuwe aanwinst.

Tip van de dag: Boeken "wat is art deco en art nouveau waard" kopen; dan heb je in een keer een groot overzicht van alle modelen enz. + recente waardering. Alleen de foto's zijn niet zo mooi als in "Modern glas in Nederland 1880-1940"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten